Вчера, без да искам, се оказах герой на една от интернет агенциите. Най-популярната, според собствениците си, и представяните от тях проучвания. Ровейки из статиите да потърся тази, на която съм герой, погледът ми мина през заглавията. Думичките плуфаха пред очите ми, а отвращението се надигаше от стомаха ми – “убит”, “изнасилен”, “болен от рак”, “размазан на пътя”, “смърт на пътя”, “погребват в затворен ковчег”, “сексиграчки за кучета”, и т.н., и т.н.
Само болка, насилие, смърт. Къде отиваме? Деца убиват деца на пътя, цигани трепят баби, защото им се ходело на дискотека, изнасилванията и дребните кражби полицията не ги брои за нищо, защото били малки, бабите и майките ни умират от глад, защото няма пари за пенсии, но има за недовършени мегаинфраструктурни проекти.
Да ти имам държавата, пардон, територията. Под “имам” разбирайте …
И защо? Заради корупцията, заради прогнилата система, заради промитите мозъци. Защото вече няма значение да направиш нещо за страната си, ако станеш политик. Не! В политиката се влиза само и единствено, за да направиш някой лев. Предполагам никой няма да оспори това към днешна дата? И малцината, опитващи се да променят нещо биват много бързо заглушени от някоя хвърлена пачка в устата.
И всичко това, защото някой корумпиран бюрократ е решил, че може да вземе два лева и да се оплюска с кьофтаци! Така, както е взел от родителите на някое дете, за да му даде изпита за шофьорска книжка, а после това дете е размазало други деца на пътя. Така, както е пуснал някоя умираща морга-автобус на пътя, а после тя е погребала 20-30 души. Така, както е разрешил да ни сервират всякакви отрови на масите в хотелите и да се продават в магазините, а после хората лежат болни. Така, както е раздавал бизнес само на “наши”, убивайки всякаква инициативност у другите, а после се чудим защо няма пари в икономиката. Така, както обществените поръчки, изпълнени от нашите не винаги са довършени докрай – и от това загиват хора, но те нали са “върнали” каквото трябва – няма да ги закачаме.
Тези хора явно не са чували за ефекта на пеперудата. 500 години подтиснати от турците и още 50 от комунистите явно са довели нацията до състояние на индивидуално оцеляване в най-висшата му форма. Да обаче:
Нали, ако днес си взел пари да пуснеш някой неук на пътя, утре твоето дете или внуче може да е сгазеното?
Нали, ако днес пуснеш отровните храни на пазара, утре някой в някой ресторант, ще ги сервира на твои роднини?
Нали, когато си мислиш, че ще пратиш децата да учат в чужбина, те рано или късно се прибират на почивка, и пак могат да станат жертва на мародера, на който ти не си обърнал внимание, защото е дребно престъпление?
Нали като строиш суперлуксозен хотел, ще трябва да го пълниш, но когато си си купил разрешителното, някой убиец или обирджия си е купил свободата да краде и убива около твоя хотел, а ти как ще го напълниш?
Нали като си спечелил обществена поръчка за 300 км асфалт и слагаш кофти настилка и се отварят дупки, утре от там ще премине твоето дете с лъскавата си кола и падайки в дупка, може да загине в някое дърво?
Нали…. Нали… нали…
Корупцията, прояла всичките етажи на властта, балонният пиар, хвърлян от контролираните медии, дребните интереси, защитавани смело и без далновидност, нали всички те ще се отразят на бъдещето на всички ни?
Защо тогава сме толкова тъпи, че да затрием собствената си нация?
Не ми отговаряйте, въпросът беше реторичен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>