Конкурс за идеи за облика на Варна и неговата връзка с морето може да създаде комфорт и удоволствие на варненци и гости на града, когато се разхождат по неговия център. Награден фонд от минимум 2000 лв. ще бъде осигурен за победителите. Това е идеята, която аз и мои приятели решихме да лансираме в изминалите две седмици. Конкурсът ще бъде обявен от Сдружение “Честни и независими медии” със или без Община Варна – въпрос на гледна точка на управниците на града. Конкурсът няма никакви политически или икономически цели, а само възможност да се даде шанс на млади таланти от града да предложат идеи за развитието на централната му част. Условията ще бъдат да се предложат креативни и атрактивни решения за градски скулптури, които да съответстват на Варна и облика й (тоест да са свързани с МОРСКА тематика), и решенията да имат приемственост с останалата част на градската среда (тоест да не слагаме кръгли розови статуи до къщи на зелено-сини квадратчета – примерно казано).Представете си например, плувец, който пори паветата, или вълни от бронз в паветата, или делфини, излизащи от паветата, или подскачащи във фонтана на площада.

В този смисъл – интересна е историята на символа на Копенхаген. Статуята е поставена “просто така”, но се превръща в символ на града, и ако не си я видял, все едно не си бил в датската столица.

Разбира се, решението да се изработят и поставят такива скулптури остава на Община Варна, но този конкурс може да има стимулиращ ефект и обозначителен за посоката на интереса на варненци.

За да запазим нещата прости ето няколко подсказки:

1. Морска тематика: МОРЕ, ВЪЛНИ, ПЛУВЕЦ, ПЛУВЦИ, ВЕТРОХОДЦИ, СЪРФИСТИ, РИБИ, ДЕЛФИНИ, ПЛАТНА, ВЕТРОХОДИ, КОРАБЕН РУЛ, ФАР, ДРУГИ.

2. По-известни градски скулптури по света:

Най-креативните градски скулптури

Или

През последните дни си говорим доста за центъра на Варна, неговата визия и идентичност. И най-вече за това, къде е грешката. Защото повечето големи градове имат някакви символи в централните си части – т. нар. “градски статуи/скулптури”. В търсене на истината, първо бе обвиняван строителят на централната градска част “Зебра” (безпричинно, както се разбра), после се разбра, че проектът е слаб и недообмислен. Най-вече в частта си с обвързаността си с града. Архитект Игнатов, залитайки по модерните тенденции, очевидно е пропуснал, че централната част трябва да е обвързана и с другата част на Варна, която се намира около нея. Приемственост един вид.

За ръждивите пейки и асмата на пъпа на града, създаващи лозаро-винарска визия вече съм писал много пъти във Фейсбук. Радвам се, че гласът ми не беше в пустиня, и много граждани се надигнаха с подобен призив. Включително и специалисти по архитектура, какъвто аз не съм. И тук не говорим за недомислиците в проекта, които вече дразнят – между другото, с група приятели още търсим скритите символи на Варна в него, а за факта, че МОРСКАТА столица трябва да има МОРСКА визия. Нали заради МОРЕТО идват всички туристи лятото. За да седнат под асмата , предполагам, че ходят в модерните шато-та или винарни.

И след като светът беше завладян от манията за набиране на средства за болестта #ALS или т. нар. #icebucketchallenge, и тъй като аз се оказах сред предизвиканите, реших, че даренията може да отидат за #ALV – (от англ. awesome look of Varna – страхотно изглеждаща Варна).

На 26 август 2014 година публикувахме този клип във Фейсбук:

https://www.youtube.com/watch?v=n-6_kvSje64

В него предизвиквам над 20 души да се залеят с ледена вода:
Kristiyan Bogoev, Chavdar Trifonov, Mihail Kulikov, Veselin Mareshki, Христо Бозов, Иван Портних, Penko Stoyanov, Ангел Найденов, Лиляна Павлова, Radan Kanev, целия Консултативния обществен съвет по устройствои развитие на територията към Кмета на Община Варна.

Понеже съм разумен човек, и бях наясно, че те няма да се залеят, сложих долна миза от 100 лв на отказалите. Сумата ще бъде събрана за Награден фонд на конкурс, който да събере предложения за визия на градските статуи, които бихме могли да сложим в централната част на града. Дотук има заявени 600 лв. Не вярвам някой от останалите призовани да откаже.

На 2.9.2014 година пуснах официално писмо, адресирано до кмета на Варна, с копие до секретаря на Община Варна, председателя на Общинския съвет и членове на КОСУРТКОВ. Въведено с входящ номер (виж снимката).

Ето целият текст на писмото:

До:

Г-н Иван Портних,

Кмет,

Община Варна

 

Г-н Кристиян Богоев,

Секретар,

Община Варна

 

Г-н Иван Луков,

Председател,

Общински съвет – Варна

 

Г-н Иван Иванов,

Председател,

КОСУРТКОВ

 

Г-н Христо Димитров,

Зам.-Председател,

КОСУРТКОВ

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

                В продължение на няколко месеца центърът на град Варна се ремонтира по проект “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна” по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Зелена и достъпна градска среда” на оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г.”

И вие – управляващите града ни, и ние – обикновените граждани, станахме свидетели на поредица от крамоли и обществени спорове “ЗА” и “ПРОТИВ”, кое как е наредено, кой е виновен и т.н. След като вече е изграден цял участък от централната част, предполагам, че сте наясно, че повечето гласове на варненци са “ПРОТИВ”. И то – не против работата на фирмата-изпълнител, а против заложеното в проекта.

Неведнъж съм споделял своето мнение, че “лозаро-винарската” визия на проекта с асма на “пъпа” на града и ръждиви пейки и лодки, повече подхожда на лозаро-винарски град като Карнобат или Сунгурларе, но не и на МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ – ВАРНА.

Доколкото ми е известно, проектът е избран, след като е одобрен от Консултативния обществен съвет по устройство и раавитие на тетриторията към Кмета на Община Варна (КОСУРТКОВ). Известно ми е също, че още през 2012 година е имало мнения, вероятно пренебрегнати тогава, по една или друга причина, които са посочили слабостите на проекта, като липса на отводняване, липса на приемственост с останалата визия на града (!!!), липса на бродюри, и много други.

На 26.08.2014 година в отговор на предизвикателство на приятел за участие в нашумялата в световен мащаб акция за болестта ALS – icebucketchallenge. Отговорих на предизвикателството, като предложих да насочим вниманието си не само към болестта, но и към проблемите на централната градска част на Варна. ЛИПСАТА НА ИДЕНТИЧНОСТ, свързана с реалната идентичност на града, в който живеем – морето, не само дразни, но предизвиква недоумение у жителите и гостите на МОРСКАТА СТОЛИЦА.

В отговор на поетото предизвикателство, аз предизвиках Вас, г-н Кмете, Вас, г-н Богоев и Вас, господа членове на КОСУРТКОВ, заедно с водачи на листи за предстоящите избори Ангел Найденов, Лиляна Павлова, Радан Кънев, както и неуспелите кандидати за кмет Чавдар Трифоново, Михаил Куликов, Веселин Марешки и Христо Бозов.

Предложението е повече от просто. Ако приемете предизвикателството – да внесе минимум 10 лв., ако не го приемете – минимум  100 лв. Понеже бихте отговорили, че това предложение е несериозно, уверявам ви – инициативата далеч да не е в рамките на несериозното (Освен ако не приемем за несериозни световноизвестни имена като Бил Гейтс, Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг, звезди на световното кино и музика, и дори български като Цветан Цветанов, Соломон Паси и редица други).

Без заливане, на предизвикателството отговориха вече няколко от над 20-те души, които предизвиках. Те ще дарят по 100 лв. за създаване на Награден фонд, който да бъде раздаден в Конкурс за създаване на идентичност за центъра на Варна. Предлагам този конкурс да бъде организиран от Община Варна и да бъде част от кандидатурата за Европейска столица на културата 2019. Конкурсът следва да събере идеи за статуи, постаменти или други фигури, указващи идентичността на Варна – МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ.

Такъв конкурс няма да струва нищо на Община Варна, тъй като смятам, че с Вашата подкрепа (като предизвикани за ледената кофа и неспазили срока за заливане) ще бъде набран над 2000 лв. награден фонд, който да бъде разпределен на първите 3 места.

Проектът “Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна” позволява да бъдат поставени подобни статуи, фигури на няколко места в централната част на града ни. Тези фигури могат да бъдат атракция за туристи и гости на града, но и запомнящи се символи на МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ. Такива символи могат да бъдат ВЕТРОХОД, или само ПЛАТНА, СЪРФИСТ, ПЛУВЕЦ/ПЛУВЦИ, КОРАБЕН РУЛ, ФАР, или други, свързани с морето.

За пример на символ, може да се посочи Малката русалка в Копенхаген, Дания, която е поставена без повод и без цел, а се е превърнала в символ на града.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Предлагам:

1. Да се организира конкурс за идеи за статуи, постаменти или други фигури, указващи идентичността на Варна – МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ. Ако бъде преценено, конкурсът може да бъде част от кандидатурата за Европейска столица на културата 2019, по преценка на екипа, работещ зад кандидатурата.

2. Да предоставя събраната сума от неотговорилите на предизвикателството за “ледена кофа”, за награден фонд на конкурса – очакваната сума е около 2 (или повече) хиляди лева.                            3. Община Варна да поеме организацията на конкурса и да следи за коректността на неговото провеждане.

В случай, че уведомите, че не сте съгласни с по-горното предложение, Сдружение “Честни и

независими медии” ще поеме организацията му и ще предостави на Вашето внимание и публично резултатите от него.

Приложени са идеи, осъществени в различни точки на света.

Като Ви уверявам, че настоящото предложение не цели да извлича политически или икономически дивидент за когото и да е било, нито да наруши Вашия имидж пред обществото, оставам с надежда, че ще приемете сериозно отговорността си за бъдещето на нашия град.

1.9.2014

Варна

               С  уважение,

Стефан Августинов,

Гражданин на Варна,

Представляващ НПО “Честни и независими медии”

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>