Конкурс за идеи за облика на Варна и неговата връзка с морето може да създаде комфорт и удоволствие на варненци и гости на града, когато се разхождат по неговия център. Награден фонд от минимум 2000 лв. ще бъде осигурен за победителите. Това е идеята, която аз и мои приятели решихме да лансираме в изминалите две седмици. Конкурсът ще бъде обявен от Сдружение “Честни и независими медии” със или без Община Варна – въпрос на гледна точка на управниците на града. Конкурсът няма никакви политически или икономически цели, а само възможност да се даде шанс на млади таланти от града да предложат идеи за развитието на централната му част. Условията ще бъдат да се предложат креативни и атрактивни решения за градски скулптури, които да съответстват на Варна и облика й (тоест да са свързани с МОРСКА тематика), и решенията да имат приемственост с останалата част на градската среда (тоест да не слагаме кръгли розови статуи до къщи на зелено-сини квадратчета – примерно казано).Представете си например, плувец, който пори паветата, или вълни от бронз в паветата, или делфини, излизащи от паветата, или подскачащи във фонтана на площада.

В този смисъл – интересна е историята на символа на Копенхаген. Статуята е поставена “просто така”, но се превръща в символ на града, и ако не си я видял, все едно не си бил в датската столица.

Разбира се, решението да се изработят и поставят такива скулптури остава на Община Варна, но този конкурс може да има стимулиращ ефект и обозначителен за посоката на интереса на варненци.

За да запазим нещата прости ето няколко подсказки:

1. Морска тематика: МОРЕ, ВЪЛНИ, ПЛУВЕЦ, ПЛУВЦИ, ВЕТРОХОДЦИ, СЪРФИСТИ, РИБИ, ДЕЛФИНИ, ПЛАТНА, ВЕТРОХОДИ, КОРАБЕН РУЛ, ФАР, ДРУГИ.

2. По-известни градски скулптури по света:

Най-креативните градски скулптури

Или