Днес станахме жертва на социален експеримент селфи. Не, че и преди не ми се случвало, но днес беше особено фрапиращо. Пуснахме си обява за офис мениджър. Създали сме си някакъв профил на човека, когото търсим, задали сме критерии. Имаме 153 кандидатури. От тях сме одобрили 20. От тях сме поканили на интервю 5. Но по мейла. Защото ни трябва човек, който да си чете мейла. Един вид – тест преди интервюто. Трима дори отговориха, че ще дойдат. И…. не дойде никой. Толкова.

А позицията е сравнително широкодостъпна. Трябват ти един английски, малко компютърни умения, любезност и добри нрави. Тоест – може да кандидатстват много хора. Явно обаче търсещите работа в България, не са като търсещите работа навън. Наскоро гледах един филм – “Изпит” (2009). Там бяха готови да убиват за работна позиция. Не, че нашата позиция е такава, но все пак.

Та се събудиха у мен онези страхове. Ами офис мениджърът на практика ще е човекът, който ще е координатор на офиса. А ако трябва да се молим на кандидатите да дойдат за интервю и да звъним и да ги увещаваме по телефона, с какво ще ги мотивираме да работят после.

Ревем, че няма работа, че няма пари, а никой не иска да бъде професионалист и да си изкарва парите с труд. Явно работа се търси, колкото да има приход да се преживява. Тъжно.

Още по-тъжно е да гледаш биографиите на хора с по две висши образования, които са работили цял живот бармани и сервитьори, или продавач-консултанти. Е, за какво сте си чупили главите толкова години да учите. За тези професии ще ви вземат и без висше. И не ми казвайте, че няма работа по специалността. Не го вярвам. Който търси намира.

Да се върнем и на темата за интервютата. Утре имаме още 7. Приемам залози колко от тях ще дойдат. Ще подскажа – 3 вече са потвърдили. Дано да намерим правилния човек. Стискайте палци. Или поне чакайте втора серия на този материал. :)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>