Стефан Августинов е управляващ мениджър на компанията за спортен маркетинг и мениджмънт СпортЛаб. Журналист от кариерата (1993 – 2011). Все още пишещ по някой друг ред тук там. Определя се като бъдещ блогър. Организационно е свързан с българския волейбол от 2003 г. Един от основните фактори при спечелването за домакинство на Евроволей 2015, кандидатурата за което е изработена от екипа на СпортЛаб и защитена пред CEV от него. Компанията ще бъде ангажирана и с провеждането на първенството. Потърсихме Стефан, за да ни даде малко яснота около първенството и най-вече кои български градове ще приемат мачовете.

На какъв етап е подготовката за Европейското първенство за мъже догодина, което ще се проведе в България и Италия?

Благодарение на екипа на СпортЛаб и добрата стиковка с Българска федерация волейбол имаме отличен план за работа. Към това мога да добавя и перфектната комуникация с Италианската волейболна федерация, с която сме съвместно домакини на Евроволей 2015. Голямата грижа, която главоболи БФВ е липсата на ясна воля за довършването на залите. Ремонтът във Варна е доникъде, докато залата в Пловдив е на 3 месеца от завършване, но и на 12 милиона лева от него. А без ясни зали – не можем да стартираме някои от дейностите.

Какво е специфично в съвместната работа по маркетинга на събитието със съдомакините от Италия?

Всъщност, всичко е много ясно и точно. Методиките на работа на CEV отхвърлят опциите за каквито и да е грешки. Единствената пресечна точна между двете страни е така нареченият Тайтъл спонсор, чието име ще носи и Европейското първенство. Оттам на сетне и промоциите, и маркетингът, ще бъдат концентрирани в двете страни поотделно.

Има ли идеи, които смятате да взаимствате от поляците, които приемат Световното първенство тази година?

О! От Полша можем само да се учим. Но интересното е, че не само БФВ или ние, като компания трябва да правим това. Държавата е тази, която трябва да се учи как се извлича полза от спорт. В България, спортът се възприема само като наливане на грешни пари в бездънна каца. А поляците вадят дивиденти. Министерството им на спорта и туризма отчита 65% (официални данни!!!) повишаване на разпознаваемостта на бранда „Полша“ след Европейското първенство по футбол и още 15-20% – след Евроволей 2013. Резултатът – церемонията по жребия за Световното първенство по волейбол струваше $500 000 (официални данни!!!). Така че, на практика, ние ще гледаме и ще се учим само от Полската федерация. За съжаление, далеч не сме с техните финансови възможности. Но едно от нещата, които наклониха везните в наша полза при избора на домакин беше работата в посока туризъм. На практика това означава много пари, които ще се изхарчат в България по време на Евроволей.

Подготвяте ли нещо по-специално относно феновете за срещите от Световната лига?

Както вече казах – ще има доста неща, които ще взаимстваме от Полша, а там са крале на забавленията за феновете. Италианците също ще ни дадат есенция от своите възможности – знаете, те почти всяка година са домакини на голям волейболен форум и имат много рутина и опции. Със сигурност ще има много неща, които не са виждани в България. Тук е важен и един друг момент – ние имаме всички възможни условия да направим най-доброто първенство в последните години – кандидатурата ни беше определена като най-атрактивната до момента, Евроволей 2013 беше определен като слаб организационно, имаме и една от най-добрите публики в света. Така че – ето ви цел, която стои пред организаторите.

Може би най-интересният въпрос за всички ни – не е ли крайно време да се изяснят градовете домакини от българска страна за Евро 2015?

Това е въпрос, който следва да бъде зададен към премиера Орешарски. Отпускането на средства за ремонта във Варна и довършването на залата в Пловдив са приоритет на правителството. Ние сме спечелили със следната схема – домакини сме на група А и С, които да се играят в градовете Варна и Пловдив. Полуфинали и финали, ще се играят в София. Варна или Пловдив мога да бъдат заменени от София за груповата фаза и най-вероятно един от тези градове ще отпаднат. Всъщност технически Арена Армеец може да поеме и двете групи, но не се знае каква ще бъде реакцията на CEV за това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>